Led verlichting wordt, begrijpelijk, steeds populairder. Dit type verlichting heeft niet alleen het voordeel dat ze energiezuiniger zijn, maar ze zijn ook te recyclen waardoor je minder chemisch afval hebt. Maar zoals alles heeft ook een TL led armatuur voor- en nadelen. Hieronder staan ze voor je op een rij. 

Wat zijn de voordelen van TL led armatuur? 

Het eerste grootste en belangrijkste voordeel is dat TL led armaturen energiezuiniger zijn omdat ze onderaan de streep minder warmte verliezen en dus minder elektra verbruiken. Je kunt minimaal 50% besparen op je energiekosten als je overstapt van de authentieke TL buizen naar de led buizen. Om het exacte verschil te berekenen kun je bij je oude TL buizen 20% optellen, dit in verband met de starter die erop zit en die zit bij de led armaturen niet. 

Een ander groot voordeel is dat de levensduur van led verlichting langer is van de klassieke verlichtingen. Een gemiddelde standaard TL buis gaat ongeveer 10.000 branduren mee, terwijl een led buis minimaal 25.000 branduren mee gaat en het kan, afhankelijk van de kwaliteit, oplopen tot 75.000 branduren. 

Doordat je minder energie verbruikt is de kans op brand kleiner, maar heb je ook minder onderhoud. Het vervangen van een TL buis is niet veel werk, maar als je dit regelmatig moet doen omdat er veel branduren zijn kan daar ongemerkt best veel tijd in gaan zitten. 

Wat zijn de aandachtspunten bij een TL led armatuur? 

In verhouding tot de klassieke TL armatuur, is de TL led armatuur duurder in aanschaf. De eenmalige investering in een buis die een paar euro duurder is, levert zijn kosten eenvoudig op doordat hij minstens 1,5 keer zolang mee gaat en bij kwalitatief duurdere buizen kan het zelfs oplopen tot 7 keer zolang. Dat houdt in dat je binnen één jaar op alleen al de vervangingskosten de investering hebt terugverdiend en dan zou je daar nog de verbruikskosten bij kunnen rekenen. 

Verder zijn er eigenlijk geen nadelen aan TL led armatuur. Het is de meest nieuwe en innovatieve techniek die gericht is op energiebesparing en het leveren van een duurzamer product. 

Waar moet je op letten als je dit type armatuur gaat aanschaffen? 

Er zijn twee belangrijke dingen waar je op moet letten als je TL led armatuur gaat aanschaffen; de lichtopbrengst en de lichtkleur. Als je kijkt naar de lichtopbrengst is de vraag waar je het licht wilt hebben. Wil je dat hij aan één kant licht geeft of rondom in een 360 graden hoek? Daarnaast zijn er led buizen die meer licht opbrengen dan gemiddeld, dit staat altijd op de verpakking. De andere vraag is welke lichtkleur je nodig hebt en dat is afhankelijk vaak van de toepassing, in kantoor of in een magazijn. Je kunt kiezen tussen zeer warm wit licht (2700 Kelvin) en daglicht (6500 Kelvin) en alles wat er tussen zit. Het daglicht wordt in de gezondheidszorg gebruikt, terwijl het zeer warm witte licht juist voor de huiskamers is bedoeld. 

Door Tweeogen