Nee, het is niet de naam van het kind van Elon Musk (X Æ A-XII) en het is ook niet de benaming van een net ontdekte ster in een zonnestelsel hier ver vandaan. UI UX is een term die je steeds vaker hoort in de online wereld en daarom is het wellicht belangrijk eens goed uit te leggen wat deze term, of eigenlijk deze samenstelling van twee termen, betekent. Verder is het goed om te weten waarom UI en UX de afgelopen jaren steeds vaker onderwerp van gesprek zijn en waarom vele bedrijven veel aandacht aan deze onderwerpen besteden. Zo kun je beoordelen wat UI en UX voor jou kunnen betekenen en op welke manier je ze kunt inzetten voor het groeien van jouw online business.

UI UX: waar staat het voor?

UI UX is een samenstelling van de begrippen UI en UX. UI betekent User Interface en UX betekent User Experience. Beide termen worden vaak samen genoemd in UI UX omdat deze beide begrippen in samenwerking van invloed zijn op het gedrag van een bezoeker van jouw app of website. We leggen ze een voor een uit:

Waar is UI belangrijk voor?

User Interface heeft alles te maken met de wijze waarop een website of app eruit ziet. Dit omvat alle elementen die je op een scherm kunt zien, zoals tekst, knoppen, plaatjes of video’s. UI behelst dus eigenlijk de elementen van een pagina waarmee de bezoeker interactie heeft. Ook wel de interface. Deze elementen kunnen kort samengevat erg uitnodigend werken voor de bezoeker om allerlei acties te ondernemen op jouw site, of ze kunnen saai, onduidelijk of afschrikkend waardoor de bezoeker de site zal verlaten. En op deze manier is UI dus van grote invloed op de ervaring van de gebruiker (UX).

Wat is het belang van UX?

Omschrijft UI de meer esthetische elementen van een pagina, app of product waarmee de gebruiker of bezoeker interactie heeft, dan is UX de totale ervaring die de gebruiker of bezoeker heeft door middel van die elementen. Op deze manier zien we duidelijk hoe sterk UI UX een verbintenis is. Het goed in kaart brengen van de user experience helpt jouw product, site of app te verbeteren waardoor meer en meer mensen een positieve ervaring zullen hebben en zullen converteren tot succesvolle bezoekers of gebruikers.

Waarom doen bedrijven aan UI UX?

En daarom kun je er als bedrijf eigenlijk al niet meer omheen: UI UX is een onmisbaar onderdeel van jouw bedrijfsvoering in het online business landschap. Het steeds je in staat door middel van continu testen de ervaring van jouw potentiële klanten elke dag weer een stukje beter te maken. En dat is belangrijk, want uiteindelijk draait het erom dat zoveel mogelijk bezoekers een positieve ervaring hebben op jouw app of site en zodoende converteren naar klanten. Als de digital customer journey niet optimaal is, zal de bezoeker snel afhaken en ergens anders kijken. UI UX helpt je dus om de ervaring van een bezoeker te verbeteren en hierdoor ook de kans op conversie te vergroten.

Door Tweeogen