Sedumdaken zijn het meest benutte type groene daken in Nederland. Je zult ze vast wel zijn tegengekomen bij uitbouwen, garages en schuren. Een oogstrelende laag vetplantjes dekt dan die daken. Sedum is niet voor niets gewild bij het vergroenen van daken. Het zijn vetplantjes die zich goed lenen voor het Nederlandse klimaat. Kou en strakke wind hinderen de vetplantjes niet. En bij een echt warme zomerweek is onderhoud ook overbodig. De vetplantjes houden hun water goed vast, een buffer voor droge tijden. Het zijn de kamelen onder de planten qua wateropslag. De meeste sedumplantjes vinden veel zon ook zeer aangenaam.

Alle kleuren van de regenboog

Sedumdaken vinden dan ook gretig aftrek. Eenmaal aangelegd of uitgerold helpen de vet kruiden en -planten zichzelf wel. Terwijl ze groeien en bloeien, ontstaan prachtige boeketten op je groene dak. Je kunt van tevoren ook zelf bepalen welke bloeiende kleuren je bij elkaar wilt zien. Zo zijn er roze en wit bloeiende vetplantjes (Sedum lydium) die mooi combineren met het blauw- en rood-groen van Sedum hispanicum. En het geel bloeiende Sedum oreganum doet het goed bij groenblijvend vetkruid zoals het Sedum album coral carpet. Je kunt kiezen uit zo’n vijftig geschikte vetplantjes voor je dak boeket.

Aan sedumdaken hoef je niet zwaar te tillen

Ben je er niet helemaal zeker van of je dak zwaar belast kan worden? Juist dan zijn lichtgewicht daken van sedum een goede oplossing. De andere soorten groene daken wegen er veel meer in. Geen plat dak op voorraad? Dat maakt ook niet uit want sedum is geschikt voor bedekking van schuine daken, zeker als de hellingsgraad beneden de 35 blijft. Bij steile daken komen er wat kosten bij want je hebt dan voorzieningen nodig om de sedummatten of sedumcassettes op hun plaats te houden.

Kiezen voor matten of cassettes

Sedummatten lijken wel een beetje op de rollen grasmatten die je kunt kopen. Het voordeel van sedummatten ligt vooral bij de groei van vetplantjes. Ze hebben iets meer ruimte dan stekjes met vetplanten die in cassettes zijn gepot. Ook gaat het sedum iets langer mee vanaf de mat dan vanuit de cassette. Bij schuine daken zijn sedumcassettes wel weer beter want de plantjes blijven steviger zitten in cassettes dan op de mat. Of je nu voor de mat of de cassette kiest, sedumdaken leveren je altijd voordelen op. Ze isoleren en verlagen daardoor je energierekening. Ze isoleren en houden de hitte zo grotendeels buiten je leefomgeving. Ze verlengen de levensduur van je oude dak, soms twee keer of langer. En begroeide daken doen goed werk door regenwater en lucht te zuiveren en zuurstof aan te maken.

Weinig onderhoud aan sedumdaken

In details zien daken met sedum er zo uit: onderin is dakbescherming geplaatst. En vlies dat je dakleer beschermt tegen krimp en uitzetting. Hierop ligt de drainagelaag. Die zorgt ervoor dat een teveel aan regenwater van je groene dak loopt. Dan volgt een wortelwerend filtervlies dat de laag eronder van verstoppingen afschermt. De substraatlaag is dan aan de beurt. Dit is het voedingscentrum voor de planten en hier wortelen de vetplantjes dan ook in. Als laatste laag dient dan de vegetatielaag. Bij sedumdaken zijn dat altijd vetplantjes. En die redden zichzelf prima op je dak. Als ze een keer per jaar bijgevoerd worden met voor hen geschikte meststof zijn ze al dik tevreden. Sedumdaken zijn dus zeer onderhoudsvriendelijk.

Door Tweeogen