Een eigen bedrijf starten is geen makkelijke taak. Er komt veel werk, veel motivatie en veel stress bij kijken. Gelukkig is het in veel gevallen al deze moeite meer dan waard zodra het bedrijf aan het groeien is en goede omzet maakt. Ben jij gemotiveerd om jouw eigen bedrijf te starten, maar weet je niet zo goed waar jij moet beginnen? Dan is het tijd om aan de slag te gaan met de eerste stappen. in dit artikel leggen we je uit hoe jij een vaag idee omzet tot een geweldig businessplan en uiteindelijk tot een succesvol bedrijf. 

Een eigen bedrijf starten doe je zo

Om een eigen bedrijf te starten moet je altijd eerst beginnen bij een idee. Een bedrijf is niets wanneer er geen idee, visie of drijfveer achter zit. Je wilt dat jouw bedrijf staat voor iets en dat het een gat in de markt opvult. Zo heb jij de meeste zekerheid dat jouw bedrijf zal slagen in het omzetten van winst en dat het uiteraard door de jaren heen gaat groeien. Vergeet niet dat een eigen bedrijf starten veel werk eist. Ondanks dat het soms lijkt alsof het allemaal vanzelf gaat, is er veel werk vooraf aan gegaan om tot dat punt te komen. Dit betekent ook dat je bereid moet zijn om veel werk en tijd in het bedrijf te stoppen die in het begin niet betaald worden. Al het voorwerk is namelijk een investering in jezelf en in het bedrijf. Om te zorgen dat jij goed van start gaat, schakel je Maak Jouw Impact in. Zij staan klaar om je persoonlijk te begeleiden in jouw groei.

Zo vind je jouw drijfveer

Het is belangrijk dat jij een persoonlijke connectie hebt met het werk wat jij doet. Wanneer jij een eigen bedrijf starten gaat wil je namelijk dat je gemotiveerd bent om eraan te werken. Dit betekent dat je op zoek moet gaan naar jouw drijfveer. Begin bijvoorbeeld met te kijken naar wat voor skills en talenten jij hebt. Ben jij geweldig in tekenen of heb jij uitzonderlijke skills voor techniek? Probeer dan een bedrijfstak te vinden waar jij deze skills in kan toepassen. Wees ook bereid om realistisch te blijven. Sommige skills zijn heel goed om te hebben, maar zijn niet perse de juiste fundering voor een bedrijfsplan. Ondanks dat jij geweldig bent in schaken, is het wellicht niet realistisch om dit om te zetten tot een succesvol bedrijfsplan.

Stel een businessplan op

Wil jij jouw eigen bedrijf starten, dan moet je altijd beginnen met een bedrijfsplan. Het bedrijfsplan is eigenlijk een document waar jij alle aspecten van jouw bedrijf opschrijft. Denk bijvoorbeeld aan wie jouw doelgroep is, wat voor ‘probleem’ jouw bedrijf oplost en hoe jouw bedrijf zich onderscheidt van de concurrenten. Daarnaast zit er ook een financieel aspect aan het plan. Wat voor kosten worden er gemaakt om dit eigen bedrijf te starten? Heb jij investeerders nodig? Ga je voor jezelf beginnen vanuit huis, dan zullen de kosten waarschijnlijk lager zijn dan wanneer je iets extra’s moet huren. In het businessplan wordt alles op een rijtje gezet. Dit helpt niet alleen jezelf om gefocust te blijven in het doel van jouw bedrijf, maar het helpt ook mogelijk business partners of investeerders om te begrijpen wat jouw bedrijf is. Het is een soort motivatiebrief waarin jij overtuigd en durft te bevragen over waarom het bedrijf wel of niet een succes gaat worden.

Door Tweeogen