Toegegeven, het ligt niet naast de deur en het is ook niet het grootste eiland waar je naar toe gaat. Wel kun je rechtstreeks op Bonaire vliegen. De 7800 km overbrug je in ongeveer tien uur waarna je direct zuidelijk van hoofdstad Kralendijk aankomt. Hoewel, hoofdstad is ook al weer een groot woord. Maar inmiddels ben je wel aangekomen op een eiland dat bij duikers en snorkelaars als een wereldbestemming is uitgeroepen. De onderwaterwereld is van een overstelpende schoonheid.

De band met Nederland

Ook als je niet geregeld onder de waterspiegel beweegt is Bonaire een fijne bestemming voor een zonvakantie; met natuurlijk een Nederlands tintje. Prinses Amalia was er nog met haar ouders onlangs en dat heeft te maken met de band met het Nederlandse koninkrijk. Hoewel er wel genoeg stemmen tussen de 20.000 inwoners zijn opgegaan om de banden met dat verre Nederland maar eens helemaal te doorbreken. Na de stemming is daar nog niet veel van gekomen. Het eiland kun je ‘alleen’ doen, voor een paar weekjes. Maar je kunt het eiland ook goed combineren met een van de andere Caribische eilanden. Met Curaçao of zelfs Cuba!

Bonaire heeft natuur boven maar vooral onder water

Met 40 km lengte en ca. 8 km breedte is het eiland een dwerg vergeleken met Cuba. Maar wel een hele mooie. Met ook een schrijnend verleden waarbij slaven in de zoutwinning werkten. En op diezelfde zoutwinning en het toerisme draait nu nog steeds de economie van het eiland. Waarvan een groot deel duikers betreft die het Marine Park in zwemmen. Dit park gaat bijna geheel rond het eiland. Op plekken kun je gewoon het water in lopen tot aan de levende koraalriffen. Zulke duikplekken nabij de kust vind je elders bijna nooit. Naast de beloning om prachtig koraal te zien zijn ook ontmoetingen met zeeschildpadden mogelijk. Die voeden zich namelijk met het koraal. Behalve duikers en snorkelaars doen ook vogelaars het eiland graag aan; je krijgt er bijna 300 soorten in de kijker, waaronder prachtige kolonies met flamingo’s. Ook de zeldzame flora valt er te spotten en wel in het Washington Slagbaai Nationaal Park, een kurkdroog rotslandschap waar ook de groene leguaan graag rond waggelt.

Leefgeld op Bonaire

Vliegen is en blijft aan de prijs. Maar hoe zit het met de prijsstickers op Bonaire zelf? Op welk budget moet je rekenen? Je kunt heel goedkoop in een hostel op Kralendijk gaan zitten, slechts een enkele keer bij de supermarkt iets halen en de hele dag vlinders tellen. Dan kom je toe met een beperkt budget. Maar door de gemiddelde toerist wordt dagelijks het volgende uitgegeven:

• Overnachtingen in hotel (op basis van tweepersoonskamer): € 65

• Uit eten: € 35

• Vervoer: € 30

• Activiteiten en bezoekjes: € 15

In totaal kom je dan per persoon uit op ongeveer € 145 per dag.

Top bezienswaardigheden

Hieronder zie je een lijstje met plekken waar je gegarandeerd heen moet gaan tijdens een bezoek aan Bonaire:

• National Marine Park (koraalriffen en zeeschildpadden)

• Washington Slagbaai National Park (bloeiende cactus wouden)

• Rincon, de oude cultuur kern van het eiland (proef de Cadushy-likeur)

• Gidstour Klein Bonaire door koraal grottenstelsels

• Sorobon Beach (windsurf spot)

• Kralendijk (vanwege de Caribische sfeer) Voor meer informatie: https://www.27vakantiedagen.nl/nederlandse-antillen/

Door Tweeogen