Nieuwbouw huizen zijn standaard geïsoleerd tegenwoordig. In oudere huizen is dat niet of slechts gedeeltelijk het geval. Om je huis volledig te isoleren moet je aan de slag op alle verdiepingen tot en met de kruipruimte en de zolder. Dat is een hele onderneming. Het kan handig zijn om dat stapsgewijs aan te pakken. Eén van de mogelijkheden is om te beginnen bij de vloerisolatie. Dat is een project dat vaak eenvoudig uit te voeren is door een expert en waarbij je geen ingrijpende verbouwing hoeft te doen. In de meeste gevallen kun je gewoon via de kruipruimte de vloer isoleren. Het voordeel van eerst de vloer isoleren is dat je meteen het effect merkt, zowel in je huis als in je portemonnee. De begane grond is de ruimte waar het meeste gestookt wordt en waar dus ook het meeste bespaard kan worden. In dit artikel vertellen we je alles wat je wilt weten over het isoleren van je vloer.

Wat is vloerisolatie?

Met vloerisolatie wordt bedoeld de isolatielaag die aan de onderkant van de vloer wordt bevestigd om te zorgen dat kou uit je kamer blijft en de warmte van het stoken in de kamer blijft. Je kunt allerlei soorten vloeren isoleren. Verreweg de meeste vloeren in de Nederlandse huizen zijn gemaakt van beton, als ze na 1960 zijn gebouwd en van hout, als ze voor 1960 zijn gebouwd. Er zijn voor beide type vloeren verschillende oplossingen. We raden je aan om een expert in te schakelen zodat je zeker weet dat je vloer op de best mogelijke manier geïsoleerd wordt.

Wat is het verschil met bodemisolatie?

Vaak wordt vloerisolatie verward met bodemisolatie. Dat zijn echter 2 verschillende dingen, ook al komen ze letterlijk dicht bij elkaar in de buurt. Bij isolatie van de vloer wordt er aan de onderkant van de vloer een isolatielaag aangebracht die ervoor zorgt dat de vloer geïsoleerd is en daarmee warmte in de ruimte houdt en de kou van buiten binnen houdt of de temperatuur constant houdt. Bodemisolatie wordt ook wel kruipruimte-isolatie genoemd en doet wat het woord al zegt. Het isoleert de hele kruipruimte en niet alleen de vloer.

Welke materialen kan ik gebruiken voor vloerisolatie?

De meest gebruikte materialen voor vloerisolatie zijn wol, schuim en folie. Schuim wordt vaak gebruikt voor betonnen vloeren omdat het goed hecht aan beton en alle kieren en gaten vult. Bij een houten vloer wordt er vaak gewerkt met wollen dekens of folie die wordt gevuld met lucht om de ruimte te isoleren. Bij een houten vloer is het belangrijk dat de vloer geventileerd blijft omdat anders de kans bestaat dat het hout gaat rotten. En dan ben je verder van huis.

Kan ik subsidie aanvragen voor de isolatie van mijn vloer?

Voor vloerisolatie kun je subsidie aanvragen mits je aan bepaalde voorwaarden voldoet en de isolatie aan bepaalde normen. Laat je informeren door een expert over de mogelijkheden. Het is best een gedoe om de regeling aan te vragen en we raden je aan om een ervaren partij de aanvraag voor je te laten verzorgen. Dan heb je de grootste kans van slagen.

Door Tweeogen